I medierna råder en öronbedövande tystnad om CETA, alltså handelsavtalet mellan EU och Kanada, trots att Europaparlamentet ska rösta om det 14–15.2. Hur kommer det då att gå för CETA i europaparlamentet?
Åtminstone finns det intressant information om vad europaparlamentarikerna tycker. Inför behandlingen av CETA-avtalet i parlamentet öppnade en europeisk sammanslutning, som är kritisk till s.k. frihandelsavtal en webbplats. På CETA CHECK, som sajten kallas, har den som är intresserad kunnat sända en eller flera frågealternativ till en eller flera parlamentariker. Exempelvis Henna Virkkunen (Saml) skriver att avtalet är bra och att det därför väl kan tillämpas redan innan de nationella parlamenten har sagt sitt. Det tycker inte Merja Kyllönen (Vf), som skriver att de nationella parlamentens medverkan är en del av demokratin. Heidi Hautala (De gröna) skriver om ett försök att laglighetspröva specialdomstolen. Det gick i stöpet när parlamentets majoritet röstade för att en prövning var onödig.
Av de finländska europaparlamentarikerna har fyra gett svar med motiveringar på åtminstone någon av sajtens frågor. Den fjärde är Sirpa Pietikäinen (Saml).
Det är spännande att titta på skillnaderna mellan olika länder. Medan ingendera av de två socialdemokraterna från Finland har svarat, har fyra kritiska EU-parlamentariker från Tyskland skrivit svar; de hör visserligen till en långt större grupp.
Frågedelen är nu stängd, men man kan fortfarande be parlamentarikerna lova att de röstar nej till CETA. Ifall Europaparlamentet godkänner avtalet kommer Finlands riksdag och de andra nationella parlamenten att få ta ställning till det.
CetaCheck finns på engelska/danska/polska/ italienska/ holländska/spanska i https://stop-ttip.org/
och på finska i www.vapaakauppa.fi/ceta-check/