[TIEDOTE] 8.12.2016
Euroopan parlamentin työllisyyden ja sosiaalialojen valiokunta (EMPL) äänesti tänään 8.12.2016 Cetaa vastaan.
Äänestystulos välitetään Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnalle (INTA), joka kokoontuu omassa istunnossaan äänestämään Cetasta 23. tammikuuta 2017. INTA ottaa huomioon myös joidenkin muiden valiokuntien mielipiteen, mutta vain muodossa kyllä/ei. Näitä ovat ainakin ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuteen keskittyvä valiokunta ENVI (äänestys 12. tammikuuta 2017) ja mahdollisesti myös talous- ja raha-asioiden valiokunta ECON, naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta FEMM ja perussopimusten, työjärjestyksen ja toimielinasioiden valiokunta AFCO. INTA:n äänestys puolestaan antaa oman suosituksensa europarlamentin täysistuntoäänestykselle 1.-2. helmikuuta 2017, joka on yksi kolmesta askeleesta Cetan ratifiointiprosessissa. Jos Ceta menee parlamentissa läpi tulee se suurelta osin jo voimaan, vaikka vaatii vielä kaikkien jäsenmaiden (28) ja hallinnollisen alueen (10) ratifioinnin. Jos Euroopan parlamentti äänestää Cetan nurin, kauppasopimus kaatuu.
Työllisyyden ja sosiaalialojen valiokunnan perustelut Cetan hylkäämiselle tekstin valmistelleen Georgi Pirinskin sanoin kuuluivat seuraavasti:
“CETA-sopimuksen tärkeimpänä lopputulemana on oltava ihmisarvoisten työpaikkojen luominen, tasapuoliset palkankorotukset ja yrittäjyyden edistäminen. Reaalisiin malleihin perustuvat empiiriset todisteet osoittavat kuitenkin ihmisarvoisten työpaikkojen luomisen osalta parhaimmillaan vain korkeintaan 0,018 prosentin kokonaiskasvua EU:n työllisyysluvuissa 6–10 vuoden täytäntöönpanokauden aikana. Äskettäin tehdyissä tutkimuksissa, joissa on käytetty tällaisia malleja, on lisäksi ennakoitu, että EU:sta katoaa kaiken kaikkiaan 204000 työpaikkaa (45000 Ranskasta, 42000 Italiasta ja 19 000 Saksasta). Vuonna 2011 tehdystä kestävään kehitykseen kohdistuvien vaikutusten arvioinnista käy lisäksi ilmi merkittävää alakohtaista toiminnan muualle siirtämistä, mikä lopulta voi johtaa pitkäaikaistyöttömyyden lisääntymiseen.
Tutkimustulokset osoittavat, että sopimus suurentaisi ammattitaitoisten ja ammattitaidottomien työntekijöiden välisiä palkkaeroja ja lisäisi siten epätasa-arvoa ja yhteiskunnallisia jännitteitä. Lisäksi ennakoidaan merkittäviä vaikutuksia kansalliseen tulonjakoon, joista pääoman omistajat EU:ssa hyötyvät 0,66 prosenttia, mikä edelleen pahentaa yhteiskunnallista epätasa-arvoa. Sopimukseen ei sisälly yhtään lukua, jossa käsiteltäisiin pk-yritysten tukemiseen tarkoitettuja erityistoimia. EU:ssa on nykyään 20,9 miljoonaa pk-yritystä (joista 93 prosentissa on alle kymmenen työntekijää), mutta vain 619 000 niistä harjoittaa vientiä EU:n ulkopuolelle. CETA-sopimuksella luoduilla vapautetuilla markkinoilla tällaiset pk-yritykset joutuvat vastaamaan Pohjois-Amerikan kansainvälisten yritysten taholta tulevaan kovaan kilpailuun, jolloin vaarannetaan näissä pk-yrityksissä olevat 90 miljoonaa työpaikkaa (67 prosenttia työpaikkojen kokonaismäärästä).
Vaikka CETA-sopimukseen sisältyy kauppaa ja työvoimaa koskeva erityinen luku, hahmotellun sijoittajien suojelun tason ja työvoiman intressien ja oikeuksien suojelun tason välillä on selvä ero. Sijoittajille ICS-järjestelmällä annettu etuoikeutettu asema on räikeässä ristiriidassa työntekijöiden intressien ja oikeuksien suojeluun tarkoitetun kuulemismenettelyn kanssa.
Pohjois–pohjois-suunnassa käytävän kaupan helpottaminen johtaa todistettavasti kauppavirtojen siirtymiseen pois ensisijaisesti Afrikassa sijaitsevien kehitysmaiden kanssa käytävästä kaupasta. Tämä on erityisen vahingollista siksi, että on välttämätöntä edistää vuodeksi 2030 asetettujen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista, koska ne ovat ainoa keino voittaa kehittyneiden maiden ja kehitysmaiden välinen yhä lisääntyvä epätasa-arvo ja reagoida nopeasti kasvaviin maahanmuuton aiheuttamiin paineisiin.
Nykyisen EU-lainsäädännön ja ICS-lausekkeen sekä tilapäisen soveltamisen periaatteen yhteensopivuudesta esitetään edelleen vakavia epäilyjä.
Valmistelija katsoo siksi olevansa velvollinen kehottamaan kansainvälisen kaupan valiokuntaa olemaan antamatta hyväksyntäänsä sopimuksen tekemiselle.”
Alkuperäinen asiakirja “Draft opinion – PE593.983- Ehdotus neuvoston päätökseksi Kanadan sekä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden välisen laaja-alaisen talous- ja kauppasopimuksen (CETA) tekemisestä” löytyy osoitteesta
http://www.emeeting.europarl.europa.eu/committees/agenda/201612/EMPL/EMPL(2016)1208_1/sitt-3516887